Sårpleje: behandling og heling

Har du et sår, er det vigtigt, at det behandles korrekt. Såret skal renses og  holdes  fugtigt og beskyttet.

 

Sådan behandles et sår

Har du et sår, er det vigtigt, at det behandles korrekt. Såret skal renses og  holdes  fugtigt og beskyttet.

1.

Vask først dine hænder og huden uden om såret, så der ikke kommer snavs i det. Rengør dernæst såret ved at skylle snavs og bakterier væk under lunkent rindende vand med mild sæbe eller saltvandsopløsning eller en sårrensevæske. Tør huden uden om såret og lad det lufttørre i et par minutter.

2.

Næste skridt er at beskytte det rensede sår mod snavs og bakterier med et plaster. Vælg plaster i en størrelse, der gør, at sårpuden kan dække hele såret. Brug helst et plaster, der forsegles tæt omkring sårpuden, hvilket muliggør fugtig sårheling. I et fugtigt helingsmiljø, i modsætning til et tørt og luftigt, fremskyndes helingsprocesserne, og risikoen for ardannelse og infektioner reduceres.

3.

Beskyt såret med et plaster, indtil såret er fuldstændig helet, så det heler uforstyrret og er beskyttet mod forurening udefra. Skift til et nyt plaster og rengør såret hver dag, så det sikres, at såret heler ordentligt og ikke er inficeret (medmindre lægen har anbefalet noget andet). Skift også plaster, hvis det blive snavset eller gennemvædet. Det er normalt, at området omkring såret er lidt varmt og betændt til at begynde med, men se efter, at såret ikke er inficeret.

Mere om fugtig sårheling

Den største myte om sårheling er, at sår skal have luft, så de tørrer ud. Derfor tror mange, at et plaster er overflødigt, når de er kommet til skade. Den metode anbefales dog ikke.

Medicinsk forskning har dokumenteret, at sår heler hurtigere i et fugtigt miljø end i et tørt og luftigt, da nye celler dannes hurtigere i det fugtige miljø, og risikoen for ardannelse og infektion reduceres*. I et fugtigt miljø bevæger hudcellerne sig hurtigere, hvilket medfører hurtigere sårheling (op til dobbelt så hurtigt). Der er heller ingen blokering af sårhulrummet, når hudcellerne migrerer for at dække såret, og dermed er risikoen for ardannelse mindre. Miljøet giver også optimale betingelser for, at kropscellerne kan bekæmpe bakterierne, og dermed mindskes risikoen for infektion.

Med andre ord, betingelserne for fugtig sårheling fremskynder sårhelingsprocessen og mindsker risikoen for ardannelse og infektion. Et helt tætsluttende plaster skal dække såret for at skabe det fugtige miljø. Brug et plaster med et materiale, der klæber godt fast på alle sider af sårpuden, og som via materialet muliggør afbalanceret overførsel af fugt. Kontrollér ligeledes, at sårpuden dækker hele såret.

*Winter GD. Formation of the Scab and the Rate of Epithelization of Superficial Wounds in the Skin of the Young Domestic Pig. Nature 1962; 193; 293-4

Plastre til fugtig sårheling:

Salvequicks Aqua Block plasters er til fugtig sårheling; de fremskynder sårhelingsprocessen, mindsker risikoen for ardannelse og infektion. De er desuden helt vandtætte og kan ånde.

Sårhelingens stadier

Såret gennemgår forskellige faser i løbet af sårhelingsprocessen. Her følger en forenklet forklaring af tre sårhelings stadier:

1. Betændelsesfasen

Betændelsesfasen begynder i samme sekund, såret opstår. Først bliver det beskadede væv rødt, hævet og ømt. Hvide blodlegemer, kroppens forsvarsceller, samles i området. Røde blodlegemer, fibrin og blodplader danner en forsegling over såret. Denne fase fortsætter i 2-4 dage.

2. Spredningsfasen

Hvide blodlegemer begynder at reparere det beskadigede væv. Celler fra huden deler sig, så de kan vokse hen over det beskadigede væv, mens nye blodkar udvikles inde i det nye væv. Det tager fra nogle få dage til uger, afhængigt af hvor stort såret er.

3. Ombygningsfasen

Slutfasen kan fortsætte i flere måneder og i nogle tilfælde op til et par år – alt efter sårets størrelse. I løbet af den fase styrkes det nye væv. Blodkar, der ikke længere er nødvendige, forsvinder, hvilket gør arret lysere

Vil du gerne vide mere?