Myter om sårpleje

Myte 1: Sår skal have luft, så de tørrer ud.

Sandheden: Lad ikke såret få luft og tørre ud. Et sår skal være rent, fugtigt og beskyttet. Hold såret dækket af et plaster, så helingen fremskyndes, og ardannelsen reduceres af det fugtige miljø, der derved skabes under sårpuden.

Myte 2: Pil sårskorpen af

Sandheden: Pil ikke sårskorpen af. Helingsprocessen forstyrres, når sårskorpen pilles af, da det også fjerner nydannet væv, og cellerne i sårkanterne kan ikke lukke såret uden en sårskorpe.

Myte 3: Havvand er godt for sår

Sandheden: Havvand er ikke godt for sår. Vandet ved kysten eller i stillestående vand tæt ved stranden kan indeholde forurening og bakterier, der overføres til såret og formere sig hurtigt der. Det medfører infektioner og bremser helingsprocessen.

Myte 4: Det skal bruges alkohol til at rense sår

Sandheden: Brug ikke alkohol til at rense sår. Sprit kan skade vævet og bremse helingsprocessen, hvis det bruges til at rense et sår. Det skyldes, at alkohol ikke kun dræber bakterier, men også hudceller. Desuden svier alkohol, når det kommer på sår, hvilket gør det særligt uegnet til børn, ældre og andre med følsom hud.

Myte 5: Plastplastre kan ikke ånde

Sandheden: Plastplastre kan ånde. Alle Salvequicks plastre kan ånde, men der er plastre på markedet, om ikke kan. Salvequick har også plastre, der er 100% vandtætte, samtidig med at de lader huden ånde. De forhindrer vand i at trænge ind udefra, men tillader passage indefra.

Myte 6: Du skal prikke hul i vabler

Sandheden: Du skal ikke prikke hul i vabler. Vablen og væsken i den beskytter den hud, der dannes, og de underliggende hudlag mod at blive beskadiget.

Myte 7: Brug af plastre kan medføre bakterievækst

Sandheden: Et sår skal netop dækkes med et plaster for at beskytte det mod bakterier. Plaster forhindrer bakterierne i at trænge ind i såret, hvis de er tætlukkede omkring alle sårpudens kanter. Salvequick har mange plastre i porteføljen, der kan netop det.

Myte 8: Det er ikke nødvendigt at behandle mindre sår

Sandheden: Små sår bør behandles, da de ellers kan blive inficerede og give helbredsproblemer. De skal rengøres ordentligt og beskyttes med et plaster.

Vil du gerne vide mere?