Vorter: symptomer og fjernelse

Vorter, som også kaldes verruca, er hudinfektioner, der skyldes HPV-virus. En verruca ligner som regel en lille bule på huden.

Hvad er en vorte?

Vorter er hudvækst forårsaget af en infektion med HPV-virus, der er trængt ind via et snit eller en åbning i huden. De er mest almindelige på hænder og fødder, men kan også opstå på andre områder. Vorter er især almindelige blandt børn. Normalt er de ikke smertefulde, men nogle af dem kan gøre ondt og klø, især hvis de sidder på fødderne og udsættes for tryk, når man går.

Hvad forårsager vorter?

Vorter skyldes HPV-virus, dvs. human papillomavirus. Virussen er smitsom og trives, hvor der er varmt og fugtigtigt. Den kan spredes ved direkte eller indirekte kontakt og overføres, hvis en vorte berøres eller eksempelvis via våde gulve i fælles brusebade. Man det er ikke alle, der kommer i berøring med virussen, som udvikler vorter.

Vortetyper

Der flere forskellige typer af vorter, men nogle af de mest almindelige typer er almindelige vorter og plantarvorter, som kan forekomme alene eller gruppevis. De forsvinder som regel af sig selv, men det kan tage måneder eller år. Nogle gange er lægebehandling nødvendig.

Hvordan ser en vorte ud?

Her følger nogle typiske kendetegn for, hvordan en vorte identificeres.

 • Almindelige vorter ligner ofte hævede, ru klumper med et grynet udseende, og toppen er afrundet. Bulerne kan have små sorte pletter af størknede blodkar i midten og ligne blomkål. Hudlinjerne over vorten er som regel forvredne. Almindelige vorter ses ofte på fingre og hænder, og de er normalt smertefri, men kan gøre ondt ved berøring.
 • Vorter på fødderne forkommer sædvanligvis under fødderne på de vægtbærende dele som fodsålerne. Vorter på fødderne ses som ru, grynede vækster med små sorte pletter af størknede blodkar i midten. Hudlinjerne over fodvorten er som regel forvredne. Fodvorter kan være alene eller vokse i små klynger (mosaikvorter). Ofte vokser de indad, fordi det at gå og stå trykker på dem, hvilket kan give stærke smerter og ubehag.

Vorte eller ligtorn?

Hvis fodvorten vokser indad, kan de forveksles med en ligtorn, der har samme udseende. Der er dog vigtige forskelle: Ligtorne har ikke små sorte prikker inde i dem, og de forstyrrer ikke de naturlige linjer under fødderne, sådan som vorterne gør.

Fjernelse af vorter

Vorter forsvinder som regel af sig selv, men det kan godt tage lang tid, og de kan spredes til andre områder eller personer. Nogle vorter gør ondt, og mange synes, de er pinlige. Føler du dig generet af vorterne, kan de behandles på forskellige måder. Her er tre tips til, hvordan man kommer af med en vorte.

Hvordan man kommer af med vorter:

 • Vorteplastre: Du kan eksempelvis bruge Salvequicks Wart Plasters med salicylsyre, der hjælper med at fjerne vorten. Denne vortebehandling er smertefri og effektiv.
 • Kryoterapi: Via denne metode fryses vorten, og det kan gøre ondt. Kryoterapi kan enten udføres af en læge eller gøres derhjemme ved hjælp af et håndkøbsprodukt.
 • Bruge en pen eller gel til at fjerne vorten, som ofte indeholder TCA (trichloreddikesyre) eller myresyre.

Hvordan virker vorteplastre?

Salvequicks Wart Plaster indeholder salicylsyre, som hjælper med at fjerne vorter. Plastre med salicylsyre til vorter er en effektiv og smertefri metode til vortebehandling. I plasterets midtpunkt er der et område med salicylsyre, som nedbryder vortens hudceller. Plasteret har også den ekstra fordel, at det beskytter vorten i behandlingsperioden, så risikoen for infektionens spredning mindskes. Vær forsigtig, når der bruges produkter med salicylsyre, og følg instruktionerne, da det ellers kan skade den sunde hud udenom.

Sådan bruges Salvequicks Wart Plasters:

 1. Vorten skal blødgøres i varmt vand i 5 minutter, før plasteret sættes på.
 2. Vask og tør huden før brug, og sørg for, at området er helt uden cremer og olier.
 3. Fjern plastbeskyttelsen og undgå at berøre den side, der klæber.
 4. Sæt plasteret på med den indlejrede salicylsyreskive lige midt over vorten, mens det sikres, at kanterne glattes godt ud.
 5. Lad det blive siddende, indtil det begynder at løsnes. Tag plasteret af efter højst 48 timer.
 6. Det berørte område blødgøres i varmt vand i 5 minutter, før den løsnede hud fjernes.
 7. Gentag denne procedure om nødvendigt i op til 14 dage.

Vær forsigtig, når der bruges Salvequick Wart Plaster

Salvequicks Wart Plaster må ikke anvendes, hvis du er diabetiker eller overfølsom over for salicylsyre eller lider af dårligt blodomløb. Gravide kvinder og børn: Brug det kun med lægens godkendelse. Hvis sund hud kommer i berøring med salicylsyre, bliver huden skadet. Beskyttelsesplasteret indeholder 0,4 g/g (40 %) salicylsyre. Bortskaf plasteret øjeblikkeligt og omhyggeligt efter brug, uden at det kommer i berøring med sund hud, så spredning af infektionen forebygges.

Er vorter smitsomme?

Ja, længere oppe i artiklen kan du læse om HPV-virussen, der forårsager vorterne. Der kan heldigvis gøres en hel del for at forebygge hudvorter:

 • Gå med tøfter eller hjemmesko og lad være med at gå barfodet i omklædningsrum, offentlige brusebade, poolområder eller på andre offentlige områder, hvor der er fugtigt.
 • Forebyg tør og revnet hud.
 • Rens og tildæk snitsår og hudafskrabninger.
 • Undgå at dele eller låne håndklæder, sko, negleklippere, barbermaskiner/-blade, neglefiler eller andre personlige ejendele.
 • Rengør træningsudstyret før brug, hvis du træner i et fitnesscenter.
 • Lad være med at pille i eller kradse dine egne eller andres vorter.
 • Brug ikke den samme pimpsten eller fil på vorter, som den du bruger på sund hud.
 • Vask hænder grundigt og regelmæssigt, især hvis du har været i berøring med en person, der har vorter.
 • Hvis du allerede har en vorte, kan du forebygge, at den spredes, ved at dække den til, f.eks. med Salvequicks vorteplaster eller en bandage, skifte strømper dagligt og holde fødderne rene og tørre.

Vil du gerne vide mere?