• Sig farvel til vabler!

  Vabler opstår normalt når du bruger nye sko eller når du bruger sandaler eller høje hæle uden strømper. Risikoen for vabler øges også når dine fødder er varme og hævede, eksempelvis under træning, gåture eller varmt vejr.

  Når en vabel opstår, laver kroppen ofte en vabel-pude med væske i til at beskytte det udsatte område. De færreste er klar over at denne “pude” hjælper området med at hele hurtigere. Undgå derfor at punktere vablen, da dette øger risikoen for infektioner og forsinker helingen.

  Hvis du får en vabel bør du minimere friktion og tryk på det belastede område. Sørg for at brug behagelige sko, som ikke trykker på vablen. Brug vabelplaster til at beskytte vablen, til at trykaflaste området og til at accellere helingen.

 • Lær den bedste måde til at behandle vabler

  Gå nye sko til
  Den bedste måde at undgå vabler i dine nye sko, er ved at gå de nye sko til. Brug skoene i korte perioder et par dage inden at du skal bruge skoene i længere tid. På den måde vil du blødgøre skoene og opdage områder, hvor skoene trykker på dine fødder. Brug strømper når du skal gå de nye sko til for at undgå friktion.

  Forebyg med vabelplaster
  Brug et vabelplaster på det udsatte område hvor dine sko trykker eller gnaver på dine fødder. Vabelplaster hjælper med at beskytte huden fra friktion, forebygger vabler og aflaster for tryk. Jo før du bruger et vabelplaster, desto mere effektivt kan du forebygge vabler.

  Tørre og rene fødder
  Hvis du skal gå længere afstande, så er det vigtigt at bruge komfortable sko og at skifte strømper ofte for at holde dine fødder tørre og rene. Et dobbeltlag af strømper kan hjælpe med at reducere friktion mellem dine sko og fødder. Brug en tynd og glat sok inderst og så en tykkere sok som det ydre lag. Vær sikker på at strømperne ikke folder eller at dine sko bliver for stramme.

 • Hvordan skal jeg behandle en vabel?

  1. Rens vablen med rindende vand eller en sårrens.
  2. Sørg for at huden er tør og ren for snavs og cremer.
  3. Påfør et vabelplaster der dækker vablen og som sidder fast på den omkringliggende hud.
  4. Lad vabelplasteret sidde på indtil det falder af. Vabelplasteret kan sidde på i flere dage – hvor lang tid kan variere fra person til person. Når plasteret falder af, rens vablen og påfør et nyt vabelplaster. Gentag indtil vablen er helet.
  5. For at fjerne et vabelplaster: Træk det langsomt langs huden (træk ikke opad).