Tørre fødder og hælrevner: årsager og behandling

Tørre fødder er et almindeligt fodproblem. Når fødderne er tørre, ser huden ud til at skalle af, den er ofte ru at røre ved og kan klø.

Hvad skyldes tør hud på fødderne?

Grunden til at mange lider af tørre fødder er, at huden på fødderne, især på fodsålerne, har færre oliekirtler end andre steder på kroppen, og dermed er der større tendens til, at huden bliver tør og dehydreret. Derfor har huden på fødderne brug for fugt for at forblive smidig.

Den manglende fugtighed kan også forværres af andre faktorer, såsom sko, der passer dårligt, varme og fugt inde i skoene, badning i meget varmt vand, visse sæber og koldt vejr, som altsammen kan suge fugt fra huden. Aldring er en underliggende faktor for tør hud, da huden med alderen producerer mindre olie, hvilket svækker dens evne til at holde på væske, så huden bliver tør.

Andre årsager til tørre fødder er fodsvamp, eksem, psoriasis, diabetes og andre sygdomstilstande, som også kan give tør hud på fødderne.

Hvad skyldes hælrevner?

Tørre fødder og/eller fortykket hud (hård hud) kan forårsage revner eller splittelser i huden (også kaldet sprækker). Revner i huden ses normalt på føddernes hæle, men kan også forekomme på andre områder med tendens til tørhed, såsom fingerspidserne.

Tør og/eller fortykket hård hud bliver mindre fleksibel og smidig, og det kan få huden til at briste som følge af trykket, når man går. Øget tryk kan skyldes overvægt, graviditet eller lang tid i ståstilling.

Revnerne kan være overfladiske eller dybe, men starter ofte som små, og de kan gradvist blive større og dybere – det kan føre til smertefulde revnede hæle, der godt kan bløde. Revnerne kan lade bakterier, svampe eller infektioner trænge ind i kroppen, hvis de ikke behandles.

Hvordan slipper man for tør hud på fødderne og revnede hæle?

Lider du af tørre fødder og/eller revnede og ømme hæle, er det meget vigtigt, at fødderne ofte smøres med en fed fodcreme eller salve, så den tørre og revnede hud igen bliver fugtig og glat.

Smør creme på to gange om dagen eller oftere, hvis det er nødvendigt (ifølge vejledningen til den anvendte creme). Cremen skal helst indeholde aktive ingredienser, der virker fugtgivende, såsom 1,5-pentandiol eller urea (karbamid). Forskning har dokumenteret, at 1,5-pentandiol virker endnu mere fugtgivende og med mindre risiko for irritation end urea (karbamid)*.

Vil du gerne vide, hvordan du kan få bløde fødder hurtigt, kan du bruge fodpeeling sokker (eksfolierende sokker), der mindsker hård hud og revnede hæle. Husk at fugte fødderne, så de holder sig bløde og glatte.

Samme logik gælder, når du vil forhindre tørre fødder og hælrevner – hold huden fugtig og smidig ved at bruge fugtighedscreme. Her følger nogle tips til, hvordan du forebygger og heler tør hud og revnede hæle:

Brug Salvequicks Foot Rescue Cream

Brug Salvequicks alt-i-én Foot Rescue Cream, som effektivt forebygger og behandler hård hud – uden at det føles brændende eller kløende. Den unikke formulering med den aktive ingrediens 1,5-pentandiol har en stærk fugtgivende virkning og støtter hudens naturlige fornyelsesproces. Det efterlader fødderne bløde og glatte. Fodcremen er desuden antimikrobiel og styrker føddernes naturlige barrierer. Cremen behandler og forebygger også hælrevner, tørhed, fodsvamp og dårlig lugt. Synlige resultater efter 2 uger!

Brug Salvequicks Exfoliating Socks

Søger du øjeblikkelig peeling og behandling til at mindske hård hud og revnede hæle, så prøv Salvequicks Exfoliating Socks, der peeler de døde hudceller. Fodpeeling sokkerne indeholder en gel med aloe vera og andre naturlige stoffer, der fremskynder hudens fornyelsesproces og gør fødderne bløde og silkeglatte efter kun én behandling.

Sæt i blød, peel og fugt fødderne

Du kan sætte fødderne i blød i lunkent vand én gang om ugen for at blødgøre huden. Når fødderne er tørre, afsliber du meget forsigtigt og omhyggeligt den hårde hud på fødderne med en pimpsten eller fodfil. Føddernes slibning hjælper med at fjerne død hud, så fødderne bedre kan absorbere fugtighedscremen. Husk, at du ikke bør file på de revnede hæle. Afskyl til sidst de døde hudceller og dub fødderne tørre.  Smør fodcreme på, så fødderne fugtes. Smør fodcreme eller lotion på to gange om dagen (eller som anvist på cremen), så fødderne holdes fugtige. Det er bedst, når huden er blød efter et brusebad eller bad i lunkent vand. Det er vigtigt ikke at vaske eller sætte fødderne i blød i varmt vand, da det kan trække fugt ud fra huden. Når cremen er smurt på, kan du tage sokker på, så cremen bliver på fødderne.

Brug sko, der sidder korrekt – som ikke er åbne bagtil

Gå med sko, der passer korrekt, så der ikke dannes hård hud. Undgå sko, der er åbne bagtil som sandaler, træsko og flip-flops, der kan gøre dine revnede hæle værre. I lukkede sko dannes der fugtighed, som holder huden blød.

Undgå visse typer sæbe

Visse typer sæber kan dehydrere huden, så hvis du har problemer med ekstremt tørre fødder, prøv så vidt muligt at undgå sæber, som indeholder natriumlaurylsulfat (SLS) og parfume, da det kan irritere huden og udtørre den endnu mere. Hvis du vil, kan du bruge en mild brusebadsolie til at vaske de tørre fødder – i stedet for sæbe.

Pas på!

Hvis du er diabetiker, har meget store revner, eller hvis hælrevnerne forværres, selvom du har forsøgt at behandle dem derhjemme, skal du kontakte lægen for at få råd eller videre behandling.

Kilder

* Sundberg JJ, Faergemann J (2008) A comparison of pentane-1,5-diol to other diols for use in dermatology. Expert Opin Investig Drugs 17: 601-610.

Vil du gerne vide mere?