Inficerede sår: symptomer og behandling

Der er altid risiko for, at et sår kan blive inficeret. Det er normalt, at huden omkring såret bliver lidt varm og rød i starten, men det er vigtigt at se efter, at såret ikke bliver inficeret. En infektion skyldes, at bakterier trænger ind i såret, og derfor heles såret langsommere og bliver dårligere – f.eks. bliver ar fra inficerede sår som regel mere synlige.

Sådan skelnes der mellem et sår, der heles eller er inficeret

Nogle symptomer på sårinfektion er, at huden omkring såret bliver højrød, hævet og varm, eller hvis såret begynder at væske eller gøre mere ondt end tidligere. Ses der tegn på infektion, er det vigtigt at rense såret og området udenom med et desinficerende middel  sårrensemiddel eller saltvandsopløsning et par gange om dagen og lade det tørre. Brug helst en antiseptisk bandage, der indeholder jod, medicinsk honning eller PHMB, eller blot en steril sårbandage.

Pas på!

Tegn på, at et sår er inficeret skal tages alvorligt. I de fleste tilfælde er det nok at desinficere såret og bruge en antiseptisk bandage, men søg læge, hvis symptomerne ikke forsvinder, eller hvis du får flere symptomer, såsom feber. Du bør også kontakte dit sundhedscenter, hvis det inficerede sår sidder tæt på et led, da det kan være nødvendigt med antibiotikabehandling. Søg altid lægehjælp, hvis et operationssår bliver inficeret.

Vil du gerne vide mere?